Van man tot man

Een inspirerend loopbaanverhaal

‘…want een wonderkind van twintig,
is altijd een goed begin.
Ja, die jongen kan wat worden,
daar zit nog heel veel in …. ’
- Boudewijn de Groot (Wonderkind van 50)

 

Zo was het ook het geval bij Rik.

Zijn gladde loopbaanverhalen inspirerend? Neem het verhaal van Rik, dat boeit… Hoewel de aanloop lang is. Op zijn 18e kwam hij van de HAVO, was bezig als freelance webdesigner, voorzitter van een jeugdwerkgroep, hield zich bezig met het organiseren van festiviteiten en hield er talrijke bijbaantje en hobby’s op na.

Met iets te veel hooi op de vork startte hij de International Business School –en veel verder dan de start kwam hij niet. Het jaar dat er op volgde werd er gekozen voor Kunst, Theater & Media maar hierin vond hij te weinig uitdaging. Het volgende jaar wederom een herstart: Communicatie Systemen aan de Hanze Hogeschool. Hier vond hij aanvankelijk zijn plek door de veelzijdigheid van het vak als webdesigner. De eerste jaren waren er aan dromen en idealen geen gebrek.

Zo ook de keus om voor zijn vrije deel naar Mexico af te reizen. Hier kwam hij zichzelf tegen. Bij thuiskomst moest de stage van het 3e jaar een feit worden. Hier werden de dromen en idealen om zeep geholpen. Vervolgens sukkelde hij de verdere jaren rond. Een 3e minor wat de aanleiding was om te stoppen met de opleiding, meldde zich aan voor een baan bij Defensie, had werk, had geen werk. De constante carrière onrust bleef knagen.

De doorbraak werd doorhalen; een maartse nacht doorhalen op initiatief van zijn vader, in de tuin, bij de vuur korf vergezeld door een krat bier. Een gesprek, van man tot man, reclamespotwaardig –met de zeevaart als onderwerp. Al van jongs af aan werd ‘de zee’ hem geadviseerd, maar hij wilde er niet aan.

Juist na deze nacht was het klaar. Rik koos voor ’t sop. De actuele aanleiding kwam overigens uit een lokaal weekblad door een advertentie van het project Go! Maritiem. Rik maakte er werk van maar kwam er bedrogen uit. Er bleek geen stageplek beschikbaar te zijn en daarom geen opleidingsplaats. Wederom een teleurstelling maar Rik wou geen ‘nee’ horen en ging door met zoeken.

De aanhouder wint. Met praktische support van zijn omgeving, Kor Swart van Go! Maritiem en Navigia, startte Rik in oktober 2014 met de proefvaart op de Reggedijk en in januari 2015 met de opleiding SWK bij het NTTA.

Nu, weer twee jaren later, ontving Rik glunderend zijn diploma. Wie tien jaren ‘zoeken en vinden’ kan invoelen begrijpt dat deze diploma-uitreiking intens was.

Momenteel zit Rik op de Eemsdijk voor zijn eerste term als derde WTK.

Van man tot man

NTTA Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de NTTA nieuwsbrief.

Check je inbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

 

NTTA

Atoomweg 2-H
9743 AK Groningen
Telefoon 050 311 73 85
info@ntta.nl

Engels

NTTA © 2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de voorwaarden en de privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1