NTTA heeft de primeur examinering Ondernemend Gedrag Gevorderd

NTTA-student Ard van der Vijgh heeft vrijdag 20 januari 2017 als eerste in Nederland het examen Ondernemend Gedrag Gevorderd gedaan én gehaald met een 8! Chapeau!

Ook al betreft het een keuzedeel volgens het vernieuwde mbo sinds dit schooljaar, voor Ard was het ‘moeten’. Hij koos niet voor studiebelasting van een keuzedeel. Hij wilde alleen zijn vaarbevoegdheid terug! Eind september 2016 schreef hij zich in voor de opleiding Stuurman Alle Schepen met als doel binnen een paar maanden het diploma te halen om zijn vaarbevoegdheid ‘terug te krijgen’. Hij baalde ontzettend dat hij ook nog 720 studiebelastingsuren aan keuzedelen moest verhapstukken. Hád hij zich maar eerder ingeschreven…

In zijn verlofperioden probeert Ard zoveel mogelijk te studeren en te examineren. Met stevige tegenzin startte hij aan het keuzedeel Ondernemend Gedrag Gevorderd en kreeg de smaak van succes nog te pakken ook!

Gaandeweg zoomde hij in op zijn eigen werk als chief engineer aan boord van een superyacht. Hij ging de win-wintoekomst voor zich zien, waarin hij met zijn ondernemend gedrag het verschil kan maken als initiator en leider in groot onderhoud gedurende een jaar.

In zijn Proeve van Bekwaamheid kwam dat tot uiting. Hij ontvouwde een proces van een creatief idee naar een innovatief voorstel. “Toen ik 3 jaar geleden aan boord kwam was er geen software management systeem. De machinekameradministratie was versnipperd; overzichten van reguliere onderhoudsperiodes werden handmatig ingevoerd en collega’s werkten bij elkaar langs. Ik constateerde inefficiënt werken en grote uitgaven aan spare parts, die vaak onder tijdsdruk geleverd werden en waarvan later bleek dat ze gewoon aan boord waren. In de toekomst zou dit resulteren in een toename van het technisch budget, met wellicht een wisseling in functiebezetting als gevolg. Als Chief Engineer heeft dit uiteindelijk gevolgen voor je positie”.

Om het verhaal kort te maken is na veel overleggen en onderzoek door Ard voor meer dan € 25.000 een software management systeem geïnstalleerd. “Wij hebben nu veel beter overzicht van het onderhoud dat eraan komt en er is een afname van kosten voor het bestellen van spare parts. De investeringskosten zijn binnen 2 jaar al terug verdiend”.

Voor Ard was Ondernemend Gedrag Gevorderd vooral een bewustwordingsproces van zijn ondernemende werkhouding en de effecten daarvan op zijn collega’s. Het heeft hem hierin nog meer zelfvertrouwen gegeven en de bevestiging dat hij goede resultaten realiseert met zijn ondernemend gedrag. Dat geeft de drive altijd kritisch te zijn op het reilen en zeilen in de organisatie en het voortouw te nemen vóór efficiëntie en werkplezier.

Ard’s landelijke primeur examinering Ondernemend gedrag Gevorderd wordt ook online belicht door de uitgever en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

NTTA heeft de primeur examinering Ondernemend Gedrag Gevorderd

NTTA Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de NTTA nieuwsbrief.

Check je inbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

 

NTTA

Atoomweg 2-H
9743 AK Groningen
Telefoon 050 311 73 85
info@ntta.nl

Engels

NTTA © 2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de voorwaarden en de privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1